wtorek, 29 kwietnia 2014

Pyszny chleb z ziarnami na zakwasie



Ostatnio zajadam się własnoręcznie robionym chlebem na zakwasie. Jest pyszny, ziarna sprawiają, że ma dużo witamin, zwłaszcza b i na długo daje uczucie sytości. Przepis dostałam od przyjaciółki.

Chleb z ziarnami na zakwasie


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej typu 650
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki otrąb pszennych lub orkiszowych
  • 1/4 szklanki sezamu
  • 1/4szklanki siemienia lnianego
  • 1/2-1/4 szklanki słonecznika
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka cukru lub miodu (z miodem jest dłużej świeży)
  • 3 szklanki przegotowanej wody
  • 3 łyżki zakwasu


Wykonanie:


Zakwas wyjmij z lodówki na 12 godzin przed zrobieniem ciasta i połącz z ok 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej. Dzięki temu chleb lepiej wyrośnie. Zazwyczaj robię to w piątek rano między przygotowywaniem śniadania dla synka a myciem głowy ;)

Po 12 godzinach, czyli u mnie piątek wieczorem

Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto (możesz ułatwić to sobie i użyć miksera). Foremki wysmaruj masłem i olejem i wysyp otrębami lub bułką tartą. Wlej ciasto chlebowe i pozostaw na 12 godzin w foremkach. Przykryj ściereczką.

A w sobotę rano, czyli po kolejnych 12 godzinach możesz przystąpić do pieczenia:

Najpierw piekę
10 min – 240 stopni


Potem
10 min – 200 stopni


I na koniec
60 min – 170 stopni


Po upieczeniu otwórz drzwiczki, by chleb przestygł trochę, jeszcze ciepły, ale nie gorący wyjmij z piekarnika, odczekaj trochę i odwrócić do góry dnem, alby odparował.




6 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie!
    Ja swój pierwszy chleb upiekłam tydzień temu, ale w wersji duuużo uproszczonej, bo na drożdżach, z jednego rodzaju mąki, otrębami i dwoma rodzajami ziaren. Robi się go szybko, a jest smaczny - od tygodnia nie kupiłam nawet kromki gotowego chleba. Kiedyś koniecznie muszę spróbować upiec na zakwasie. Powiedz proszę, czy zakwas robiłaś samodzielnie, dostałaś, czy kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki:)
    Zakwas dostałam, ale z tego co czytałam można zrobić samemu - przepis jest w tym linku: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html

    Można też dostać do w Zakwasowej mapie Polski:)
    http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html

    OdpowiedzUsuń
  3. przepis podobny do mojego,od kilku miesięcy piekę chleb raz na zakwasie a raz na drożdżach,ale zawsze smakuje wspaniale.
    Twój aż pachnie u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście przepis bardzo podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już nie pamiętam od jak dawna marzę o domowym chlebku. Z chęcią wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowity jest taki chlebek chyba opuszczę Wrocław pozycjonowanie stron i zajmę sie pieczeniem chleba

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz:)