Ostatnio zajadam się własnoręcznie robionym chlebem na zakwasie. Jest pyszny, ziarna sprawiają, że ma dużo witamin, zwłaszcza b i na długo daje uczucie sytości. Przepis dostałam od przyjaciółki.
Chleb z ziarnami na zakwasie
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej typu 650
- 1 szklanka mąki żytniej
- 0,5 szklanki płatków owsianych
- 0,5 szklanki otrąb pszennych lub orkiszowych
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4szklanki siemienia lnianego
- 1/2-1/4 szklanki słonecznika
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżka cukru lub miodu (z miodem jest dłużej świeży)
- 3 szklanki przegotowanej wody
- 3 łyżki zakwasu
Wykonanie:
Zakwas wyjmij z lodówki na 12 godzin przed zrobieniem ciasta
i połącz z ok 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki żytniej. Dzięki temu chleb
lepiej wyrośnie. Zazwyczaj robię to w piątek rano między przygotowywaniem
śniadania dla synka a myciem głowy ;)
Po 12 godzinach, czyli u mnie piątek wieczorem
Połącz wszystkie składniki i wyrób ciasto (możesz ułatwić to
sobie i użyć miksera). Foremki wysmaruj masłem i olejem i wysyp otrębami lub
bułką tartą. Wlej ciasto chlebowe i pozostaw na 12 godzin w foremkach. Przykryj
ściereczką.
A w sobotę rano, czyli po kolejnych 12 godzinach możesz przystąpić do pieczenia:
Najpierw piekę
10 min – 240 stopni
Potem
10 min – 200 stopni
I na koniec
60 min – 170 stopni
Po upieczeniu otwórz drzwiczki, by chleb przestygł trochę,
jeszcze ciepły, ale nie gorący wyjmij z piekarnika, odczekaj trochę i odwrócić
do góry dnem, alby odparował.
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJa swój pierwszy chleb upiekłam tydzień temu, ale w wersji duuużo uproszczonej, bo na drożdżach, z jednego rodzaju mąki, otrębami i dwoma rodzajami ziaren. Robi się go szybko, a jest smaczny - od tygodnia nie kupiłam nawet kromki gotowego chleba. Kiedyś koniecznie muszę spróbować upiec na zakwasie. Powiedz proszę, czy zakwas robiłaś samodzielnie, dostałaś, czy kupiłaś?
Dzięki:)
OdpowiedzUsuńZakwas dostałam, ale z tego co czytałam można zrobić samemu - przepis jest w tym linku: http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
Można też dostać do w Zakwasowej mapie Polski:)
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.html
przepis podobny do mojego,od kilku miesięcy piekę chleb raz na zakwasie a raz na drożdżach,ale zawsze smakuje wspaniale.
OdpowiedzUsuńTwój aż pachnie u mnie.
Rzeczywiście przepis bardzo podobny:)
OdpowiedzUsuńJuż nie pamiętam od jak dawna marzę o domowym chlebku. Z chęcią wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńNiesamowity jest taki chlebek chyba opuszczę Wrocław pozycjonowanie stron i zajmę sie pieczeniem chleba
OdpowiedzUsuń